Arbetsplatsen är inte bara en plats för att tjäna sitt levebröd; det är också den plats där vi tillbringar en betydande del av våra liv. Därför är det absolut avgörande att vi känner oss trygga och säkra när vi är på jobbet. En aspekt av säkerheten som ofta glöms bort är att skydda oss från osynliga faror, som radon.
Radon är en osynlig, luktfri och färglös gas som kan vara dödlig vid långvarig exponering. Tyvärr är många omedvetna om dess närvaro eftersom det inte finns något sätt att upptäcka radon utan att mäta det. I Sverige orsakar radon cirka 500 fall av lungcancer varje år, vilket gör det till den näst största orsaken till lungcancer efter rökning, enligt svenska myndigheter.
I Sverige är det arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen är säker för de anställda. Detta inkluderar att övervaka radonhalten och vidta åtgärder vid behov. Enligt den svenska Strålskyddslagen, som trädde i kraft år 2018, måste arbetsgivare agera om radonhalterna överstiger 200 bequerel per kubikmeter luft (Bq/m³) under årsmedelvärdet. Detta åtagande omfattas av tillsyn från både Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket.
Det enda sättet att upptäcka radon är genom mätning. Att mäta radon på arbetsplatsen är faktiskt, tro det eller ej, en enkel och process. Arbetsgivare kan beställa spårfilmsdosor för långtidsmätningar från ackrediterade företag som specialiserar sig på radonmätningar. Dessa dosor ger pålitliga resultat för radonmätningar på arbetsplatser. Det är också viktigt att mätningen utförs under minst 60 dagar mellan den 1 oktober och den 30 april, vilket motsvarar eldningssäsongen.
Om resultaten av radonmätningen under arbetstid visar att radonhalterna är för höga, måste arbetsgivaren vidta åtgärder för att minska dem. Det vanligaste sättet att lösa problemet är att justera ventilationen eller utföra tätningar och isolering, beroende på källan till radonet.
Från och med den 1 oktober 2021 har en ny och förbättrad metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser trätt i kraft. Denna uppdaterade beskrivning syftar till att förbättra noggrannheten vid bestämning av radonhalten och ersätter den tidigare versionen från 2004.
I slutändan är det att utföra radonmätningar på arbetsplatser en vital del av arbetsmiljöskyddet och arbetsgivarens ansvar. Det är ett steg mot att säkerställa att arbetsplatsen förblir en trygg och hälsosam plats för alla anställda. Att vara medveten om och agera på radonrisker är inte bara en laglig skyldighet utan också ett moraliskt ansvar för att skydda de som bidrar till företagets framgång. Genom att följa riktlinjerna och den nya metodbeskrivningen för radonmätningar kan arbetsgivare bidra till att minimera risken för lungcancer och skapa en säkrare arbetsmiljö för alla.