Tvillingsajtensmall

 

Kul att veta

Tvåäggstvillingar kan ha olika pappor om mamman hade flera partners runt ägglossningen.

Har du en gång väntat tvåäggstvillingar är dina chanser fyrdubbla att få det igen! Du har nu 1/12 chans att få tvåäggstvillingar igen

I Twins Restaurant i New York City anställs bara enäggstvillingar som kypare.

62% av tvillingar är födda av mammor som är över 30 år.

Om din mamma har fött tvillingar har du stor chans att också föda tvillingar 1 på 17.

Enligt en studie av Australian Multiple Birth Association går det åt 197 timmar i veckan att sköta om trillingar och hushållssysslor där till. Problemet är att det finns bara 168 timmar per vecka! Lämnar inte mycket (eller ingen!!) tid för sömn om inte trillingföräldrarna har mycket hjälp med bebisarna och hushållssysslor. Vilka superföräldrar!!!

Bara för att dina tvillingar är enäggs betyder det inte att de alltid liknar varandra. En del enäggstvillingar skiljer sig till utseende medans andra är som kopior av varandra. Tvåäggstvillingar kan också vara mycket lika varandra, som tex tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen.

Valentina Vassilyev, Ryssland (1725-1765) är den mamman som fött flest tvillingar och även flest barn... 16 set tvillingar, 7 set trillingar och 4 set fyrlingar. Totalt 69 barn! Varav 67 överlevde barndomen.

Enäggstvillingar har nästan exakt samma frekvens på hjärnvågor. En del tror att det kan vara förklarningen till att vissa tvillingar vet vad den andra tvillingen tänker och känner.

Den längsta tiden mellan ett tvillingpars födelse är 95 dagar! Rekordet hålls av Timothy och Celeste Keys i Louisiana. Första tvillingen föddes 15 okt 1993 och den andra tvillingen 18 januari 1994. Tack vare den moderna sjukvården lyckades man stoppa förlossningen efter att första tvillingen var född så fick den andra tvillingen mer tid att växa till sig inuti mamman. Ett annat fall av stoppad förlossning av tvillingar var Peggy Lynn som födde Hanna 11 nov 1995 och tvillingbrodern Eric 2 feb 1996 - 84 dagar senare.

 
tvillingarna kian och 708 n2005 födde ett par från England med olika genetiska bakgrunder tvåäggstvillingar, tvillingflickorna Kian och Remee Hodgson beskrivs som ett fenomen "en på miljonen". Tjejerna har ärvt helt olika genetiska utseenden från deras föräldrar. En är blond med ljus hud och den andra mörkhårig med mörka ögon och hud.

 

 

 

Yngsta mamman till trillingar är en mamma på 13 år från Sverige!

Enäggstvillingar är alltid av samma kön eftersom de kommer från samma befruktade ägg som innehåller endera manligt (XY) eller kvinnligt (XX) kromosom som sedan delar sig i två. Me det finns några få rapporterade fall av pojke/flicka som är enäggstvillingar. Det beror på  en genetisk mutation i manligt tvillingpar där den ena tvillingen tappar Y kromosomen och utvecklas till kvinna. Hon drabbas av Turners syndrom som karaktäriseras av kortväxthet och outvecklade äggstockar som inte producerar könshormon och får hon inte behandling går hon inte igenom puberteten (utveckar bröst och får menstruation).

Ca 22% av alla tvillingar är vänsterhänta, bara 10% av befolkningen generellt är vänsterhänta
Ca 20% av alla enäggstvillingpar har en höger/vänsterhänt tvilling
Ca 4% av enäggstvillinar är båda vänsterhänta
Ca 76% av enäggstvillingar är båda högerhänta
Statistik för tvåäggsvillingar är ganska likt statistiken ovan för enäggstvillingar.

Ca 48% av moderkakor hos tvåäggstvillingar växer ihop. Därför kan det vara svårt att avgöra om det är enäggs eller tvåäggstvillingar när två sammanväxta moderkakor kan se ut som en moderkaka (det är bara enäggstvillingar som kan dela på en gemensam moderkaka). Att avgöra om det är enäggstvillingar enbart genom att titta på moderkakan är inte tillförlitligt. Enda säkra sättet att veta om det är enäggs eller tvåäggstvillingar (förutom olika kön och blodgrupper) är att ta ett DNA test.

Enäggstvillingar har inte identiska fingeravtryck, man tror att det beror på miljöfaktorer både i livmodern och utanför. Därför kan polisen använda sig av fingeravtryck för att identifiera människor, även enäggstvillingar.

Yorubafolket i Nigeria har världens högsta grad av tvillingfödslar i världen.

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.