Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

TTTS  tvilling-tvillingtransfusionssyndrom

Tvillingar som delar moderkaka har också gemensamt blodomlopp. Det finns en risk att den ena tvillingen får för mycket blod och den andra för lite och kanske hämmas i sin tillväxt. Det sker i ca 10-20% av monokoriotiska tvillinggraviditeter. TTTS kan bara drabba enäggstvillingar.

Även om tvillingarna delar moderkaka så kommer de i allra flesta fall att utvecklas och växa normalt nästan 9 av 10 monokoriotiska tvillingar utvecklar inte TTTS

TTTS visar sig oftast i graviditetens senare hälft. Dessa tvillingar får gå på tätare kontroller för att övervaka och kunna sätta in behandling tidigt om man ser att TTTS utvecklas. För mycket fostervatten i den ena av fostersäckarna, skillnader i storlek hos tvillingarna eller hjärtbesvär hos någon av tvillingarna tyder på TTTS. Mamman kan då märka att magen växer till kraftigt eftersom fostervattnet ökar. Händer detta måste du snarast söka specialistvård.

Den bebisen som får för mycket blod får också för mycket fostervatten omkring sig och den andra som får för lite blod får för lite eller inget fostervatten. Man kan då göra en tappnig av fostervatten från de fosterhinnor som innehåller för mycket (amniodränage). Man kan också bränna av de kärl som förbinder tvillingarna med laser. Ju större mängd blod som överförs från den ena till den atndra tvillingen och nu snabbare tranfusion, desto allvarligare blir tillståndet. Givartvillingen kan helt avstanna i tillväxt och mottagartvillingen kan drabbas av hjärtsvikt med gegerell svullnad på grund av vätsdeansamling. För båda tvillingarna ökar risken för hjärnskador och fosterdöd. Den lilla tvillingen är mest hotad och om den inte överlever ökar även risken för den stora pga det dramatiska blodtrycksfallet. Ibland upptäcks syndromet först efter födseln, genom att det är skillnader i storlek på barnen och att tvillingen som fått mindre näring har sämre hudfärg.

Här kan du se ett videoklipp om TTTS (på engelska)