Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

Risker och besvär vid tvillinggraviditet

Det kan vara bra att veta vilka risker och besvär som kan uppkomma så kan du vara lite extra uppmärksam för tecken som visar sig. Att vänta fler är mer ansträngande för mamman och magen blir större, runt vecka 28-30 är tvillingmagen lika stor som en fullgången singelgraviditet. Nästan alla besvär som man kan få under en graviditet får tvillingmamman i högre grad och besvären visar sig ofta tidigare.

Illamående På grund av att HCG halterna är högre än för andra kvinnor i början av en tvillinggraviditet bir illamåendet ofta mycket värre.
Trötthet
Foglossning
Ryggont
Svullna händer, fötter och ben
Halsbränna
Åderbråck på ben, underliv
Graviditetsklåda

Vanliga komplikationer vid tvillinggraviditet

Havandeskapsförgiftning. Dubbelt så vanligt som vid en singelgraviditet
Blodproppar
Blodsockerförhöjning (graviditetsdiabetes)
Högt blodtryck. Dubbelt så vanligt som vid en singelgraviditet
Blodbrist
För tidig födsel. Tvillingar föds ofta för tidigt, genomsnittliga födelseveckan är v.36 men många går alla 40 veckor medans andra föder redan i v.25 eller till och med tidigare. Hälften av alla tvillingar är födda för tidigt, före 37 fullbordade graviditetsveckor. Att tvillingar föds för tidigt beror antagligen på livmoderns ökade belastning på livmodertappen som gör att den öppnas. Det kan även bero på andra orsaker som infektioner i slida och modermun, rökning och stress.

Sjukskrivning

Det är vanligt att tvillingmammor behöver sjukskrivas omkring v.25-30, vanligaste orsaken brukar vara tidiga sammandragningar eller förvärkar.

Ta hand om dig! Tips till gravida med tvillingar

Dra ner på tempot. Det är mycket påfrestande för kroppen att vänta flera, du behöver dra ner på tempot fram till förlossningen.

Vila. Det är viktigare än vid en vanlig graviditet att du vilar mycket. Idealiskt är om du får 8 timmars sömn på natten + 2 timmars vila under dagen. Vila ökar blodflödet till livmodern och ger därmed fostren bättre tillväxtmöjligheter.

Bra mathållning. Ät näringsriktig mat och på regelbundna tider. Viktökningen är större hos flerbarnsgravida därför är det extra viktigt att ha en bra mathållning så du inte ökar onödiga kilon. Det är större risk för blodbrist och andra sjukdomar så järntillsats och extra vitaminer rekommenderas, tala med din barnmorska om vad som kan vara bra för just dig.

MVC besök. Gå på dina besök hos mödravården. Ställ frågor. Om du känner dig orolig eller fått symtom på något så ring och fråga och ev. boka tid, det är viktigt att du tar symtomen på allvar.

Föräldragrupp. Hör med MVC om det finns föräldragrupp för tvillingföräldrar och om det finns någon lokal tvillingklubb i ditt område. Svenska tvillingklubben anordnar speciell utbildning för tvillingföräldrar. Det är skönt att få kontakt med andra i samma situation och det kan vara till stor hjälp.

Ordna med det praktiska i god tid. Svenska tvillingklubben rekommenderar att man ska planera som om ni skulle föda i v. 25, barnen kan komma när som helst efter det och när de fötts finns det inte så mycket tid över. Dessutom är man mycket trött och orkeslös sista trimestern då är det skönt att ha allting ordnat och klart så du kan få lugn och ro de sista veckorna i graviditeten.

Förbered dig mentalt genom att ta reda på information om tvillingar, amning, förlossning, prematurbörd, kejsarsnitt etc

Undvik Alkohol. Bör undvikas under hela graviditeten, kan orsaka allvarliga skador på fostren.

Rök inte. Rökning hämmar tillväxten av fostren och påverkar moderkakans tillväxt och funktion. Rökande gravida kvinnor föder ofta för tidigt och får barn som väger lite i förhållande till graviditetslängd. Det är extra viktigt att gravida tvillingmammor inte röker eftersom tvillingarna redan riskerar låg födelsevikt och att födas för tidigt av naturliga orsaker.

Motionera bara i begränsad omfattning jämfört med en singelgraviditet. Undvik att bära tungt och att gå i trappor i den senare delen av graviditeten.

 

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.