Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

Kan jag öka chansen att få tvillingar?

Ja, det är flera faktorer som ökar dina chanser att bli gravid med tvillingar men i många fall kan man inte påverka det själv.

Att ha tvillingar i släkten ökar chansen att få tvillingar, med det menas att någon på din mammas sida eller pappas sida har fått 2 äggstvillingar. På din pappas sida har det bara inverkan om din farmor har ”tvilling genen” och har fört över det till din pappa som i sin tur fört över den till dig. Din partner kan inte påverka dina chanser att bli gravid med tvillingar – spermierna kan inte få dina ägg att dela sig eller få dig att släppa flera ägg vid ägglossningen. Så det hjälper inte att din partner har tvillingar i släkten.

Anledningen till detta är att det tycks finnas en genetisk komponent som får dig att släppa fler än ett ägg vid ägglossningen. Den här ”tvilling genen” kan ha förts vidare från dina föräldrar till dig. Enäggstvillingar anses inte vara ärftligt.

Din etniska bakgrund: Andra faktorer som kan påverka dina chanser att få tvillingar är din etniska bakgrund. Afrikaner får tvillingar i högre utsträckning, speciellt kvinnor från Nigeria som har världens högsta andel tvillingfödslar. Asiatiska kvinnor har tvärtom lägre chans att föda tvillingar.

Din ålder har inverkan: Ju äldre du är ju större är oddsen att bli gravid med tvillingar. Från och med 30 år är det vanligare att kvinnor släpper fler än ett ägg. Kvinnor över 45 år har 17% chans att bli gravid med tvillingar och över 50 år ökar chanserna storartat! Om man överhuvudtaget lyckas att bli gravid då…

Din vikt längd kan påverka: Studier har visat att kvinnor med övervikt BMI 30 och högre har större chans att få tvillingar. Detsamma gäller om du är lång.

Ta folsyra: Några studier har visat ett samband mellan intagande av folsyra och tvillingfödslar. En Australiensk studie visade att kvinnor som tog folsyra innan de blev gravida blev lättare gravida med tvillingar. Enligt den här studien har du 40% eller högre chans att bli gravid med tvillingar om du tar folsyra medans du försöker bli gravid. Andra studier har visat motstridiga resultat så det är svårt att säga med säkerhet att folsyra verkligen ökar dina odds att få tvillingar. Hur som helst så finns det ju andra fördelar med att ta folsyra inför graviditet.

Ät mjölkprodukter: Enligt en studie från Long Island Jewish Medical Center så har kvinnor som äter mjölkprodukter 5 gånger så stor chans att få tvillingar jämfört med de som inte äter mjölkprodukter. Studien jämförde kvinnor med normal diet med veganer och vegetarianer som åt mjölkprodukter. Veganerna hade minst chans att få tvillingar enligt studien.

Amma! Om du ammar och vill bli gravid med tvillingar så fortsätt att amma. Enligt en studie har du 9 gånger så stor chans att bli gravid med tvillingar då jämfört med kvinnor som inte ammar.

Bli gravid direkt efter att du slutat med p-piller. Man har observerat att kvinnor som har tagit p-piller i mer än 6 månader har större chans att bli gravid med tvillingar vid de första 2 ägglossningarna.

Ät cassava rot: I en liten stad i Nigeria är tvillingfödslarna 4 gånger fler än i resten av världen. De tror att det beror på deras mathållning som innehåller mycket av den vilda cassava roten.

Skaffa många barn: Ju mer barn du redan har ju större är chansen att få tvillingar. Har du dessutom redan fött tvillingar ökar dina chanser 4 gånger jämfört med medelkvinnan, eller 1 på 12.

 

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.