Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

 Beskedet

Det är vid ultraljudsundersökning som man upptäcker att det är tvillingar. Man kan se gravidmage text bebisarom det är en tvillinggraviditet redan i vecka 8.
Runt graviditetsvecka 18 erbjuds alla ultraljudsundersökning, det är då barnmorskan kan se om det är fler foster i livmodern. Det är viktigt att känna till för att planera kommande kontroller och förbereda förlossningen. Vid ultraljudet fastställer man också om tvillingarna delar moderkaka eller har varsin. Man kommer att göra flera ultraljud under graviditeten för att veta hur barnen växer. Om man inte valt att göra ultraljud kan man börja misstänka att det är tvillingar om gravidogrammet pekar uppåt någonstans mellan vecka 20-25. Då brukar man kontrollera med ett ultraljud för att se om det är tvillingar eller inte. 

Beskedet kan vara mycket chockartat och omtumlande. Tvillingar eller trillingar är ju aldrig planerade även om själva graviditeten är det. Blandade känslor som glädje, rädsla, oro och tusen frågor kommer upp. Det kan väcka oro över att få extra munnar att mätta eller för hur äldre syskon kommer att reagera. Funderingar över hur man ska kunna få tid med flera barn samtidigt. Oro kring graviditeten; klarar min kropp detta? Hur går förlossningen till? Vilka är riskerna? Kan man amma? Etc etc.

En del reagerar med tårar andra med skratt men den vanligaste kommentaren från papporna är ”nu måste vi köpa ny bil”.

Lugn det ordnar sig! Efter en tid ser blivande föräldrar fram emot att få fler än ett barn. Chocken pågår längre och är mer intensiv vid trilling beskedet, det är helt naturligt eftersom konsekvenserna för dessa familjer blir mer påtagliga både under och efter graviditeten. Som gravid med fler foster blir man extra omhändertagen av mödravården med tätare kontroller och fler ultraljud och läkarbesök. Det är för att man i tidigt skede ska upptäcka eventuella komplikationer.

Men visst är det jobbigare att vänta fler, en tvillinggraviditet eller tom trillinggraviditet går inte att jämföra men en vanlig graviditet. Det är en graviditet med risk för komplikationer, men sannolikt kommer du att ha en normal graviditet även om det är jobbigare och med fler besvär jämfört med en singelgraviditet. Risker & besvär

Under graviditeten kommer arbetsnamnen för era tvillingar att vara "tvilling 1" för den som ligger först i födelsekanalen och "tvilling 2" för den som ligger tvåa. De brukar oftast behålla sina inbördes lägen under hela graviditeten.

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.