Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

Första tiden med tvillingar

Den första tiden kan vara riktigt kaotisk, det är verkligen dubbelt upp att göra! De första 3 månaderna är det som mest kaos. Som mamman är man ganska trött efter en lång och tung graviditet och förlossning på det. Väl hemma är det ett dygnet runt jobb med två små spädbarn som man ska lära känna och som kräver all uppmärksamhet första tiden. Som små vill de äta ofta, bli burna, kanske har de ont i magen/kolik, svårt att sova, syskon som också behöver tas om hand och lägg där till massor av blöjbyten, tvätt, städning, matlagning, släkt och vänner som vill hälsa på. I början kan dagarna bara rusa förbi och man tycker inte att man hinner med någonting.

Rutiner

Att skaffa rutiner från första början underlättar vardagen avsevärt. Låt tvillingarna äta samtidigt. När den första vaknar och är hungrig så väck den andra och mata båda på samma tid, samtidigt eller var för sig efter varandra. Då kommer de lättare in i samma rutiner som att vara vaken och sova samtidigt. Annars är det lätt att hela dagarna går åt till amning/matning.

Försök att vara hemma båda två första tiden. När man har flera barn kan man ta ut föräldraledigt för var sitt barn.

Ta all hjälp ni kan få! Låt besökare hålla bebisarna medan ni tex plockar disk, tvätt etc eller bara få vila rygg och axlar en stund. Kanske kan någon anhörig gå ut med tvillingarna i vagnen eller leka med större syskon. Även om det bara är för en liten stund så är det till stor hjälp.

Att hela tiden ligga steget före genom att tex ha nappflaskor rena eller maten klar innan de blir hungriga minskar antalet kaotiska stunder.

Den första tiden kan en bärsele underlätta, då har man båda händerna fria eller kan bära en bebis i selen och en i armarna.

När fasta rutiner infunnit sig kommer det att gå så mycket lättare. Det är ju individuellt när det sker men efter ca 2-4 månader. Då kommer det också att vara mycket enklare att ge sig iväg hemifrån. Med tvillingar är det mycket lättare att hålla sig hemma i början. Be släkt och vänner att komma till er istället, eller om det känns bättre så vänta helt enkelt med att träffa folk den första tiden.

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.