Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

Boktips!

Det finns inte supermånga böcker om just tvillingar eller trillingar och dess graviditeter men här är några. I de flesta vanliga graviditetsböcker brukar det finnas ett litet avsnitt om tvilling/trillinggraviditet.

 

flernenFler än en: att vänta tvillingar av Margareta Ölwe 
Fler än en är en bok för dem som väntar tvillingar. Här finns information om graviditeten, förlossningen, tiden på nyföddhetsavdelning och hemkomsten. Boken har tagits fram av Svenska Tvillingklubben.Boken hittar du här 

 

 

tidfrtvTid för två: vardag med tvillingar av Margareta Ölwe
Tid för två handlar om att leva med tvillingar - en tid fylld av dubbla göromål men också av dubbel glädje och kärlek. Här beskrivs det mesta som tvillingföräldraskapet för med sig i fråga om utmaningar, känslor och glädjeämnen. Allt från vikten av rutiner till matning, lek och syskon tas upp liksom språkutveckling, självständighet, förskola och skolstarten.
Tid för två har tagit fram av Svenska Tvillingklubben och är en fristående fortsättning på Fler än en - att vänta tvillingar.Boken hittar du här

 

ojdetblevtvillingarOj, det blev tvillingar av Lisa Rexner
Här har sex tvillingfamiljer delat med sig av sina upplevelser kring, graviditet, förlossning och första tiden hemma med barnen. Här har också läkare och psykologer berättat om all fakta samt givit sina bästa tips på hur man lättare får vardagen att flyta.Boken hittar du här

 

 

 

storebror1+2=3 Storebror till tvillingar av Marianne Grymer Bargeman
Den här boken är för barn i åldern 3-6 år, den tar upp glädjen men också svårigheterna med att vara storebror till tvillingar. Mamma har kommit hem från BB med inte bara en, utan två bebisar. Axel tycker det är spännande till att börja med, men de tar upp så mycket av mammas och pappas tid, var ska Axel sitta i soffan när mamma ammar och vem ska hjälpa Axel av med overallen? Upplevelsen att få två små konkurrenter samtidigt kan vara både överväldigande och annorlunda. Denna bok berättar om besvikelser och förväntningar om att få två nya syskon. Boken har vackra bilder och fotografier, som gör det lätt för barnet att sätta sig in i Axels situation och inte minst hans blandade känslor inför sina två små bröder.Boken hittar du här

 

paribarnPar i barn: medicinska och psykologiska fakta om tvillingar och trillingar - från foster till tonår   (E-bok)
Hjälp! Två på en gång, eller kanske tre! Hur är det att vänta tvillingar och vara tvillingförälder? Hur skiljer sig tvillingar och trillingar från andra barn? Hur känns det att själv vara tvilling eller trilling? Tvillingar har i alla tider och i alla kulturer omgärdats med myter och legender. Men tvilling- och trillingskapet med dess glädjeämnen och problem är minst lika spännande i verkligheten.
Den här boken är skriven av tre tvillingexperter - och forskare - en psykolog, en förlossningsläkare och en barnläkare, är lika användbar för föräldrar och barn som för alla som yrkesmässigt kommer i kontakt med flerbördsbarn och deras föräldrar. 
Vi får följa tvillingars och trillingars fysiska och psykiska utveckling, alltifrån konceptionsögonblicket till puberteten. Tvillingdiagnostik, neonatalvård och barnens språk- och identitetsutveckling är exempel på ämnen som diskuteras. 
Här får vi en fyllig redogörelse för tvillingtyper, tvillingdiagnostik och komplikationer under graviditet och förlossning. Många tvillingar föds för tidigt. Boken beskriver modern neonatalvård och omhändertagandet av tvillingar och trillingar under nyföddhetsperioden. Praktiska problem under den första tiden hemma gås igenom, som amning och syskonens reaktioner.Boken hittar du här

trningfrnyblivnamammorTräning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg
Träna bort mammamagen med effektiv hemmaträning 

Träning för nyblivna mammor innehåller ett tydligt träningsprogram som visar hur du steg för steg kommer tillbaka till din gamla kropp - eller kanske till en ännu starkare och snyggare version av dig själv! Övningarna är lättillgänglig hemmaträning. Som fembarnsmor (även tvillingmamma), mammatränare och grundare av träningskonceptet Mamma Boot Camp (utomhusträning där nyblivna mammor kommer i form) har Olga gedigen kunskap om hur kroppen påverkas under graviditeten och hur man på bästa sätt kan träna sig i form igen. Förutom träningsdelen finns information om vad som händer i kroppen under graviditet och förlossning, med särskilda råd för mammor som har fött med kejsarsnitt. Träningsdelen är indelad i fyra steg: Steg 1: Återhämtningsperiod där fokus ligger på att hitta tillbaka till sin kropp. Steg 2: Uppbyggnad av kroppens muskulatur och genomgång av hur man kan modifiera vanliga gruppträningsövningar så att de passar för en nybliven mamma. Steg 3: Mer avancerad träning, och även mental träning. Steg 4: Att göra träningen till en hållbar livsstil. Varsågod, här kommer receptet på hur du kan bli en piggare, starkare och sundare mamma!Boken hittar du här

9198073915En mekanisk mamma av Lotta Lindeborg
-drabbad av förlossningsdepression

"Jag kan inte blunda och låtsas som att allt är som förut, jag tvingas öppna ögonen och ta hand om min bebis. Ständigt. Jour 24 timmar om dygnet. Det känns som om jag aldrig mer kommer att kunna vara fri. Inte ens natten är min egen."
Förlossningsdepression, mammor som inte utvecklar moderskänslor, ett oerhört tabubelagt ämne. Vilken mamma vågar erkänna något så hemskt?
Lotta Lindeborg gör det otänkbara. Hon delar sin upplevelse, sina tankar och känslor om varför hon drabbades. Läsaren får följa Lotta genom förlossning, hemkomst och inför beslutet att skaffa ytterligare barn. Det är en personlig betraktelse blandad med den forskning som finns på området. Boken innehåller också flera berättelser från andra mammor som delar med sig av sina upplevelser.
Boken vänder sig såväl till professionella inom mödravården, som till föräldrar som söker kunskap och förståelse kring något som "ingen" vågar prata om.

"Ingen babylycka för var åttonde mor" DN Boken hittar du här

 

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.