Tvillingsajtensmall

 

TVILLINGSPRÅK

Riktigt eller riktigt konstigt, sant eller falskt, mysko. Verkligt eller verkligen mysko?

Att få reda på att man väntar tvillingar är alltid en chock. Så det är inte så konstigt att vänner, familj och till och med främlingar fängslas av att du har två bullar i ugnen! Som föräldrar till tvillingar är vi vana med alla dessa frågor. Är de tvillingar? Är de enäggs? Hur ser ni skillnad på dem? Har ni tvillingar i släkten? Ju äldre tvillingarna blir ju färre blir frågorna men en ny kan komma upp; har de ett eget språk?

Att tvillingar kan skapa ett eget hemligt språk eller ett sätt att kommunicera som bara de förstår är något som har fascinerat människor i alla tider. Till och med många av oss tvillingföräldrar har undrat om det är något vi kan ha påverkat när våra bebisar växte och utvecklades. Tvillingspråk eller cryptophasia, ett språkfenomen utvecklat av tvillingar är verkligen intressant, men vad är det exakt? Finns det vetenskapliga bevis att det verkligen existerar?

 twinspeak-700x237

Enligt Journal of Speech (Language and Hearing Research)  har det visat sig att upp till 50% av unga tvillingar har sitt eget språk och använder det här språket för att kommunicera med sin tvilling. För det mesta använder de ord som är oigenkännliga eller till och med helt obegripliga för omgivningen. Medan en del tror att det här bara är en mystisk kraft som tvillingar har så tror forskare att tvillingspråk egentligen är en försening i den fonologiska utvecklingen av en eller båda tvillingarna. Pga den här förseningen kan tvillingar komma att utveckla en förmåga att kommunicera med varandra utan använda vanliga ord och grammatik. Må inte dåligt om du tror att den ena eller båda ligger lite efter i språkutvecklingen, du är inte ensam. Försenad språkutveckling i allmänhet är relaterat till låg födelsevikt och prematur födsel. Om man tar hänsyn till att många tvillingar är för tidigt födda så är det ju inte konstigt med språkförseningar.

Andra forskare hävdar att barn använder varandra som en modell när ens språklig vuxenmodell saknas. Med det här menas inte att vi inte gör vår del som förälder. Ta ett exempel, när du hör dina bebisar babbla fram och tillbaka i sina spjälsängar på kvällen. Även om det bara är små korta stunder så lär sig barn varandras uttryck och ljud och kan till och med hitta på sina egna ord. I de flesta fall så är tvillingar tillsammans mesta delen av tiden, som vilka andra människor som helst som spenderar mycket av tiden tillsammans lär de sig andra sätt, även ickeverbala metoder att kommunicera. Har du någonsin avslutat din bästa väns mening? Grundidén med tvillingspråket är detsamma. Tvillingar kan agera intuitivt och förstår varandras gester och ljud. De härmar också varandras försök till det vanliga språket, vilket ofta resulterar i felaktig grammatik och uttal. Tvillingar tenderar att prata snabbt och förkortar gärna av orden eller lämna ute konsonanter. Kanske för att få uppmärksamheten av sina föräldrar först i konkurrensen med sin tvilling.

Medan det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att bekräfta Cryptophasia eller tvillingspråk kommer tvillingföräldrar att hävda motsatsen. Att detta självständiga språk inte är ett ovanligt fenomen och att det faktiskt är rätt logiskt. För det mesta är tvillingspråk harmlöst och bedårande. Som tvillingmamma kunde jag inte låta bli att stå utanför tjejernas rum och med ett stort leende lyssna till deras babbel och bubbel fram och tillbaka. Det är nästan som ett bevis på det där starka tvillingbandet du vet att de måste ha. Men jag kunde inte låta bli att undra om tvillingspråk verkligen är normalt, borde vi göra något åt det?

Svaret är ja till båda. Det är inte onormalt att bevittna den här typen av kommunikation hos dina tvillingar. I det flesta fall kommer det att försvinna lika fort som det skapades. Men i andra fall kommer detta nyuppfunna språk att hänga kvar och göra det svårt för folk och även oss föräldrar att förstå budskapet som våra barn försöker att framföra.

Lauren U. En talpedagog från Detroit ger fem tips som motiverar till vanligt språk istället för tvillingspråk.

1. Tänk på att ge varje barn en egen stund även om det bara är några minuter där du kan prata individuellt med varje barn.

2. Uppmuntra dem att prata för sig själva och inte för varandra.

3. Uppmuntra ord!  Ge inte efter även om du förstår vad de vill genom grymtningar, ljud och genom att peka (överväg att lära dem teckenspråk för att minska gapet mellan babbel och riktiga ord)

4. Använd lekstunder som en möjlighet att öva kommunikation. Barn är ofta mest fokuserade och motiverade under lek så det ger ett bra tillfälle att smyga in lite övning.

5. Avbryt eller rätta inte dina barn mitt i en mening. Låt dem prata klart sen repetera orden korrekt tillbaka.

Av Lindsay MacDougall. Först publicerat av Multiplicity Magazine, Vårnumret 2014

 

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.