Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

 

 Är du ett offer av TES, Twin Escalation Syndrome?

Är du tvilling/trillingförälder så upplever du säkert detta varje dag. Det kan starta redan i spädbarnsåldern. Tvillingar, trillingar eller fler har en tendens att ta efter och trissa upp varandras beteende, Blir den ena tvillingen tillsagd så måste den andra genast göra samma sak. När tvilling 1 skriker så skriker tvilling 2 ännu högre och i gengäld så skriker tvilling 1 högre ändå! Osv… tills föräldern är den som skriker högst av dem alla.

Eller tänkt dig tvillingar i skolåldern som sitter och äter, den ena börjar blåsa bubblor i mjölken. Den andra vill ju inte vara sämre och blåser hon också. Då ställer sig tvilling 1 upp på stolen och gurglar mjölken istället och när tvilling två ska göra ett ännu svårare tricks så ramlar hon och slår ut mjölken, tvilling 1 skrattar så mjölken sprutar ur både näsa och mun! Föräldrarna skakar huvudet i frustration. Även om det är barnen som har symtomen så är det föräldrarna som lider mest. TES kan verkligen gå över styr, vi talar inte bara ”dubbelt upp”!

Let’s face it. TES är obotligt! Har du tvillingar har du TES, har du trillingar, fyrlingar har du det ännu värre. Du kan inte bli av med det men du kan kontrollera det. Här är några råd för att minska ”anfallen” och behålla lugnet för familjen och ha vettet i behåll.

Håll dig lugn!
Som förälder kan man också få vissa symtom… dras inte med i TES. När situationen går över styr, håll dig lugn. Skrik inte det blir bara ännu mer kaos då. Räkna till tio (eller tjugo), ta ett djupt andetag och gå ur rummet om det är nödvändigt.

Minska konkurrensen
Grunden i TES är konkurrens. Syskon men framförallt tvillingar tävlar hela tiden om uppmärksamhet, saker och bekräftelse. Att möta deras behov är en stor utmaning för föräldrar till tvillingar, trillingar eller fler.

Det finns sätt att minska konkurrensen. Ge dem trygghet i turordning ”det är din tur snart” tex om båda pratar samtidigt så säg: ”jag lyssnar på din syster nu, jag lyssnar till dig om en liten stund” kom sedan ihåg att lyssna till det väntande syskonet. Minimera konkurrensen och tävlandet mellan tvillingarna. Försök att ge varje barn egen tid med dig en stund varje dag och en egen aktivitet åtminstone varje vecka.

Distrahera
Ibland kan föräldrar distrahera en kommande situation innan det går överstyr. Beroende på tvillingarnas ålder så använd dig av den teknik som passar bäst. Föreslå små barn en ny leksak eller rolig aktivitet och delta själv eftersom händelsen antagligen uppkom för att få din uppmärksamhet i vilket fall.  Lite äldre barn kan du tex. engagera i en diskussion eller ta hjälp av dem i hushållssysslorna.

Separera
TES visar sig ju bara när tvillingarna är tillsammans, att dela på tvillingarna en stund kan ofta vara bästa medicinen.

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.