Tvillingsajtensmall

Gilla Tvillingsajten på Facebook!

1Skrmavbild 2013-01-31 kl. 21.13.02

Hur ska man få allt att gå ihop?

Det gäller att balansera. Du står i mitten av en gungbräda. På ena änden av gungbrädan har du ”arbetet” och på andra sidan ”livet”. Din uppgift är att stanna i mitten av den här gungbrädan och hålla den perfekt balanserad, aldrig låta någonting nudda marken. Och nu har du gjort någonting helt galet. Du har släppt ut dina tvillingar på ”livet” änden på din gungbräda. De är barn och de vet inte att det är lättare för dig om de sitter stilla. De hoppar upp och ner och njuter av gungturen. Hur ska det gå? Kan du verkligen balansera arbete och liv med tvillingar?

De allra flesta föräldrar med barn under 18 år har ett arbete, det betyder att majoriteten av föräldrar balanserar sin gungbräda varje dag. En del verkar klara det hur bra som helst, men jag slår vad om att om du tittar lite närmare så har ni säkert mer gemensamt än du kanske tror. Det finns några riktlinjer som du kan använda dig av och som kanske är ännu viktigare när du är förälder till tvillingar. Här är de, nedplockade i fyra regler som kan öka dina chanser att hålla din gungbräda i balans.

REGEL #1 - PRIORITERA
Lättare sagt än gjort, men det här är något som måste bli gjort både i en stor och liten skala som en grundbas. Identifiera vad som är viktigt för dig och din familj. Så snart du inser att du inte kan och antagligen inte vill ha allt slår jag vad om att du kommer att känna en våga av lättnad. Som förälder och kanske särskilt som mamma känner man alldeles för ofta att man måste vara alla till lags och ställa upp, på jobbet, hemma, i föreningen, i skolan etc. Prioritera vad som är viktigast, eliminera aktiviteter som är onödiga och överflödiga för dig och dina mål och fokusera på dina och din familjs behov. Det kommer att bli en vägledande regel. Du kommer att veta vad som är viktigt för ”arbetet” och ”livet” och balansen kommer mycket lättare.

REGEL #2 - LÄR DIG SÄGA NEJ
Den här är en riktigt svår för många, men nyckeln till att hålla balansen. Så fort du har fastställt dina prioriteringar så kommer du att förstå att mycket av det som stjäl din tid inte är de viktiga sakerna. Eliminera vad du kan. Tjäna tid genom att ta genvägar när det är möjligt. Köp limpan till tvillingarnas brödförsäljning i skolan, skippa after work träffen med kompisen som du växt ifrån, lägg ner extrauppgiften på jobbet som du vet att du ändå inte får någon uppmärksamhet för eller kommer att hjälpa dig att få den lönehöjning du vill ha. När prioriteringarna ändå konkurrerar med varandra och du inte kan få allting gjort, då är det dags att gå vidare till regel #3.

REGEL #3 - FRÅGA OM HJÄLP
Den här är också svårt för många, speciellt för oss mammor, men den är en ytterligare nyckel till att balansera gungbrädan. När du kommer till insikt att dina prioriteringar konkurrerar med varandra och att någon av dem kommer att knuffa dig ur balans då är det dags att kalla på förstärkningen.  Erbjud praktikplats åt elever på barnskötarutbildningen, be en vän vara barnvakt när du går till frissan, nyttja dina svärföräldrar som alltid erbjuder sin hjälp. Be din man filma tvillingarnas fotbollsmatch så kan du titta på den tillsammans med familjen senare så kan du gå på det viktiga mötet. Sätt dina prioriteringar, var medveten om vad som är viktigt, fråga om hjälp när det behövs.

REGEL #4 - SE TILL ATT FÅ EGEN TID
Det är viktigt för alla föräldrar, men ännu viktigare för tvillingföräldrar. Man kan köra på 24/7 så länge. Finn tid att gå till gymmet. Slutför dina högsta prioriteringar och se till att få tillräckligt med sömn. Ät rätt, ju hälsosammare du är ju mer orkar du göra. Alltså att ge dig själv tid gör att du får mer tid över till ditt jobb och din familj, men sätter du dig själv sist så hjälper du ingen och du sårar antagligen din familj och din karriär. Ta hand om dig själv och var noga med den energi du ger bort till andra verkligen gör nytta.

Det här är fyra enkla regler. Det är ingen heltäckande lista och jag är ingen expert på området. Jag klarade inte ens att hålla deadline för den här artikeln pga. mina tjejer håller på att få tänder och vi sovit dåligt den här veckan och en arbetsresa på det. Men som sagt jag tror att vi kan klara det. Som tvillingförälder har vi lärt oss att jonglera från början av våra bebisars liv. Lämna över två skrikande spädbarn till föräldrar med ett singelbarn så får du se dem bryta ihop. Vi är gjorda för det här. Visst ibland gör man ett snedsteg och ena änden på gungbrädan slår i marken, men det är ok. Ta dig tillbaka till mitten, omorganisera och starta igen. Med lite arbete och planering slår jag vad om att du kan hålla gungbrädan i balans och du kommer att uppnå dina prioriteringar.

Av: Julia Fritze

Först publicerat av Multiplicity Magazine, Vinternumret 2013

Glöm inte att GILLA Tvillingsajten på Facebook! Där kommer du att få roliga tvillingbilder, videoklipp, länkar och information som inte finns att hitta här.